Personlig utveckling som livsstil

Carl och Nils är gamla gymnasiekompisar, som återträffades efter 2 år isär efter gymnasiet. Vi fastnade i en diskussion om att vi kände oss begränsade i livet på det sociala planet. Varför pratar vi inte med folk i hissen? Varför gör nästan inga andra det? Varför har inte vi någonsin gått fram och pratat med någon som intresserar oss nykter på dagen? Vi vill att det ska vara naturligt.

Vi försökte ta många omvägar men fattade till sist att det våra sociala rädslor vi behövde ta tag i.

Vårt första uppdrag var just att gå ut och lära oss att våga prata med tjejer som vi var intresserade av. Vi köpte en kamera för att kunna filma vad vi gjorde för vi båda kände att detta på något sätt kommer komma till användning. Lite efter att vi började filma oss själva kom vi på vad vi ville bli. Vi ville bli socialt fria.

Social Frihet grundades och vi ser det nu som en ny gren inom personlig utveckling. Personlig utveckling är ofta ganska torr och är helt värdelös om det inte får personer att faktiskt ändra saker i sina liv till det bättre. Därför kände vi att Social Frihet ska stå för action, det måste hända något. När vi började med att gå fram till tjejer på dagen hade vi aldrig sett någon annan göra det vilket gjorde det extra svårt. Genom att filma när vi går emot våra rädslor och pratar om hur vi känner oss hoppas vi kunna göra det lättare för andra att ta första steget.

Social Frihets grundtanke blev att aktivt leta i sitt liv vart rädslor stoppar en från att göra vad man vill för att sedan gå emot dessa rädslorna.

En annan situation där vi känner att vi har svårt att slappna av och vara oss själva är när vi ska prata framför andra människor. Därför bestämde vi oss för att hålla stand-up för att träna på detta och kom fram till att det inte handlar om att vara bra eller självsäker utan mer om att våga visa sig dålig och osäker, hur ska man annars bli bättre? Sluta skämmas och inte bry sig om vad andra tycker!

Rädslor kommer stoppa dig om du låter dem göra det. De är olika för alla men de håller dig tillbaka. Vissa har svårt för att ringa tandläkaren och vissa för att stå på scen. Sedan finns rädsla för att misslyckas, sticka ut, bli avvisad och till och med rädsla för att lyckas – listan är oändlig. Poängen är att inte låta de stoppa dig och inte tveka på om du vågar eller inte utan istället tänka “Det finns inget att förlora” och på så sätt bli personen du vill vara och leva ditt liv som Du vill. Läs mer om social rädsla här.

Exempel på Social Frihet i vardagen

Först reder vi ut 2 vanliga missförstånd.

Missförstånd 1: Vill ni med Social Frihet att alla alltid ska prata med varandra hela tiden och att främlingar alltid ska sätta sig brevid varandra på bussen?

Svar – Nej, snarare att alla ska jobba mot att vara så sociala som de vill vara. Vill du kunna snacka med vem som helst var som helst? Utveckla dig själv tills du kan det! Vill du sitta tyst och ensam? Skäms inte över det utan stå för det och om någon vill sätta sig brevid dig på bussen när det finns andra lediga platser kan du alltid snällt be personen att sätta sig på ett annat säte – det vore Social Frihet.

Missförstånd 2: Handlar Social Frihet främst om dating?

Svar – Nej, vi har fokuserat på det nu i början för att det är roligt och gör sig bra på film plus att det inte finns film på detta i Sverige innan vi tog tag i det. Vi kände att svenskar kan behöva se detta. Dating är bara en liten del av vad Social Frihet är för oss. Dessa exempel klargör nog lite:

 • Vi säger hej i hissen och frågar hur grannen mår för vi tycker det är sjukt att något så simpelt som hej inte är självklart. Att stå i pinsam tystnad i hissen känns som standard istället för att fråga hur grannen mår.
 • Vi vill säga till våra familjer att vi älskar dem. Något som vi alltid gjort men tidigare aldrig sagt!
 • Vi jobbar för att inte längre skratta med när vi inte förstår ett skämt. Eller nicka med när vi inte förstår i skolan eller på jobbet. Vi vill utvecklas och vara ärliga. Förstår vi inte, så frågar vi!
 • Vi vill inte att rädsla för att känna oss dumma eller dåliga ska styra oss bort från det vi vill göra. Ett bra exempel är att vi skämdes för att träna på att sjunga i vår lägenhet eftersom grannarna kanske kunde höra genom väggarna. Social Frihet är att göra sitt bästa, utan hämningar, och på så sätt lära sig så fort som möjligt. Spelar ingen roll om det gäller just att sjunga eller något annat som att dansa salsa eller prata engelska.
 • Vi vill inte vara rädda för att ta kontakt med främlingar vi är intresserade av, professionellt eller privat. Det kan vara allt från att prata med den flirtiga tjejen på festen till att kontakta en kändis man vill intervjua. Vi tycker livet är för kort för att vänta på att personer som intresserar oss ska komma till oss. 
 • Vi har fått nog av att nervositet gör att vi inte lyckas prestera vårt bästa eller presentera våra riktiga jag. På arbetsintervjun, första daten, på scen, på prov, i löneförhandling. Varför kan man inte vara sig själv utan att vara nervös? Därför sätter vi oss i situationer som gör oss nervösa för att träna oss på detta. 
 • Vi vill alltid kunna erkänna när vi har fel.
 • Vi vill våga ge komplimanger när vi känner för det men också verkligen kunna ta in när någon ger oss en komplimang, inte prata bort det eller genast säga en komplimang tillbaks utan istället säga tack!
 • Vi vill inte att rädsla ska stoppa oss från att våga fråga om någon behöver hjälp eller hur de mår. Kanske gäller det en vilsen turist eller en främling som gråter. Eller någon som ramlar på gatan. Detta kan hända i Sverige och det är inte självklart att första personen som ser det springer dit och frågar hur det gick. Den som ramlade skäms förmodligen. Vilket får den som ser det att fundera på om personen kanske inte vill ha hjälp för då skäms han/hon ännu mer. Vi måste låta varandra vara människor framför varandra. Den som snubblar ska inte behöva ställa sig upp och låtsas som om den inte snubblade och den som ser det ska inte behöva tveka på att rycka in.

Andra saker kan vara som hösten 2011 när vi började planera denna hemsidan. Vi kände att vi kunde behöva lära oss ett och annat om internetmarknadsföring. Carl hade sett ett företag som ligger nästan granne med där vi bor. Med Social Frihet med oss och inställningen “vi tar det som det kommer” klev vi in på deras kontor under lunchen. De frågar oss “Har ni bokat tid?” Vi svarar att vi bara vill snacka lite. De bjuder in oss för de gillar spontaniteten och viljan. En timma senare har vi lärt mycket av det vi behövde kunna för tillfället och fått nya kontakter helt gratis. Vi blev nöjda och de blev glada.

Nog om det. Vi hoppas ni förstår poängen. Social Frihet för oss är att göra det man vill i livet även om man är rädd. Då är det lättare att vara öppen och ärlig och då tror vi att man blir en bättre människa varje dag.

Social Frihet är skitsvårt. All cred till dig om du tar dig an något i ditt liv som är jobbigt. Vi har spenderat dagar i fosterställning för att hämta kraft för att klara av vissa saker. Carl inför standup och Nils för att våga gå fram till tjejer. Vi är fortfarande rädda men har lärt oss hantera det. Ibland…

Det sköna är att det blir lättare och lättare för varje rädsla, det är lite det som är poängen med Social Frihet. Nya rädslor kommer hela tiden. Man kan nog aldrig bli helt rädslolös men att lära sig hantera dem och att aldrig tveka är nog Social Frihet…

Är Social Frihet för dig?

Känner du igen dig i något av exemplen eller har du egna? Finns det tillfällen då du inte gör vad du skulle vilja göra? Då är det dags att släppa loss, sluta bry sig vad andra tycker och leva som om ingen dömer dig. För det spelar ingen roll, det viktiga är att du gör vad du vill göra. Diggar du känslan på samma sätt som oss så välkommen in i familjen och Social Frihets community.

Världen behöver lite mer kärlek, öppenhet, värme och mod – tycker vi.

Dela gärna med dig av tankar och förbättringar genom vår Facebooksida, det är du som hjälper till att skapa Social Frihet.

Vill du läsa mer om vår utveckling inom dating kolla in “Hur vi lärde oss prata med tjejer”.

Vilka är Carl & Nils?

Vill du veta mer om oss kan du se våra presentationsvideos och klicka här.

Ni håller bäst koll på oss om ni följer oss via facebook, twitter och youtube. Här hittar ni oss:

Facebooksida

YouTubesida

Twitter

För att du ska hitta så lätt som möjligt på sidan är här tips på vart du kan börja: 

 • Kolla in BLOGGEN för senaste inläggen om personlig utveckling, livsstilsdesign och annat nytt material eller kolla in arkivet för att se vad vi har gjort sedan vi startade.
 • Vill du kolla in våra populära videoklipp kan du kolla in videosidan.
 • Vill du kolla in våra Livstilsguider har du dem till höger i panelen eller här: MC-körkortsguideDatingguide
 • Kolla in de introducerande artiklarna till Personlig utveckling och Livsstilsdesign här.
 • Kolla in det bästa från Social Frihet eller välj inlägg efter kategori, båda finner du i panelen till höger.
 • Vill du lära dig hur man träffar tjejer från två killar som har gjort alla misstag? Ta en kurs med oss! Vi erbjuder föreläsningar för stängda mindre grupper samt coaching i att flörta på dagen eller på kvällen ute i verkliga livet. Se Datecoaching.
 • Vill du ha oss som inspiration på din skola eller ditt företag? Boka in en föreläsning med oss! Se Inspirationsföreläsning med Social Frihet.

Leave a Reply