Vad är personlig utveckling?

“Life isn’t about finding yourself. Life is about creating yourself” – George Bernard Shaw

 

Det här första inlägget i en serie om fem inlägg som förklarar vad personlig utveckling är för Social Frihet.

 • Vad är Personlig Utveckling?
 • Acceptera
 • Öppna upp
 • Var Ärlig
 • Utveckla dig själv och Gå mot rädsla

Dessa fem delar kommer uppdateras i takt med att Social Frihet utvecklas.

 

Del 1 – Vad är personlig utveckling?

 

Personlig utveckling är allt som tar dig mot att bli personen du vill vara!

 

Första steget när det gäller personlig utveckling är att faktiskt bestämma hur man vill vara som person. Problemet är att detta är mycket svårare än man först tror. Det är viktigt att inse att ens första tanke på vad man vill inte nödvändigtvis är vad man vill.

Otroligt mycket påverkar vår vilja. Några av de största brukar vara:

 

Vad samhället/kulturen anser är normalt

 

Ex: Att inte prata med personen som sitter bredvid på bussen? Att vilja dansa mitt på gatan. Att ge en främling en komplimang. Att våga gråta framför kompisar. Att gå utan smink till skolan/jobbet. Att säga hej till en främling när man har bra dag.

 

Vad föräldrar och nära förväntar sig att man ska göra

 

Ex: Föräldrar som förväntar sig att man ska plugga och gå i högskola. Eller välja en viss utbildning.

 

Ens egna rädsla

 

Ex: När man lurar sig själv att man inte vill göra något när man egentligen bara är rädd för att misslyckas eller göra bort sig. Det kan handla om att hålla en presentation, prata med en främling, starta företag eller vara nästa person som ska upp på scen och sjunga karaoke. 

 

Sätter man inte upp sina egna riktlinjer för hur man vill leva sitt liv eller vad man tycker är rätt och fel så är det lätt att bli styrd av hur man är uppväxt eller kulturen man lever i. Så för att kunna utvecklas i rätt riktning måste man vara ärlig mot sig själv när det gäller vart man fegar ur i livet eller vart man följer med strömmen när man inte helt vill. Att öppna upp sitt perspektiv så mycket som möjligt för att kunna se objektivt vad som håller en tillbaka.

Först och främst är det viktigt att inse att personlig utveckling innebär att man måste jobba med sig själv för att komma dit man vill. Det är ingen idé att slösa tid på att säga att man inte kan eller att man har långt kvar. Acceptera allt som det ser ut just nu och börja ta dig dit du vill. 

Så gör en lista på hur du vill vara som person. Sätt upp dina egna riktlinjer!

 

Här är några exempel från min egen lista:

 

 • Jag talar alltid sanning
 • Jag tränar regelbundet
 • Jag är lojal och skyddar mina nära
 • Jag tar hand om och skyddar min familj
 • Jag frågar när jag inte förstår

 

Min lista är lång och den är svår att alltid följa och jag lyckas inte alltid. Det gäller att komma på sig själv när man inte följer sina egna riktlinjer. Listan är som en hjälp när det är som svårast till exempel när när man har en dålig dag och ställs inför något man vill men som är jobbigt.

 

Social Frihet

 

Det speciella med den här bloggen om personlig utveckling och Social Frihet är syftet att inspirera till att ta personlig utveckling till vardagen. Människor försöker alltid hitta speciella forum för att utvecklas när verkligheten är snabbast, bäst och gratis. Att läsa tips på hur man utvecklas gör inte mycket skillnad om det inte ändrar den du är. Vad kan du göra som gynnar din personliga utveckling?

 

Exempel:

 

Vill du bli mer social? – Sätt dig i situationer där du kan träna på att prata med människor

Vill du stå på scen? – Boka in en amatör-standup

 

Det här är bara några exempel, tanken är att det man tränar på blir man bättre på.

Det är viktigt att förstå att man aldrig blir färdig med sin personliga utveckling. Vanliga tankar hos oss alla är; “när jag är det här/kan det här då kan jag bli nöjd och lycklig”. Det finns alltid nya nivåer eller nya saker att lära sig och därför blir man aldrig färdig så det är lika bra att njuta av vägen dit.

 

Övning – Skriv ner hur du vill vara som person! 

Svara på dessa frågor och titta på svaren så ofta du kan, helst varje dag!

 

Hur vill jag vara som person?

Ex: Bli mer social, framgångsrik, ha högre status, vara snäll, ärlig, rolig osv…

Hur vill jag att min livsstil ska se ut?

Ex: Vart vill jag bo? Hur mycket vill jag tjäna? Hur vill jag att mina relationer ska se ut? Vad vill jag göra på dagarna?

Vad är sakerna jag vill lära mig här i livet?

Ex: Spanska, spela gitarr osv…

Vad är sakerna jag vill hinna göra innan det är försent?

Ex: Resa jorden runt, hoppa fallskärm, bo utomlands osv…

 

Har du svårt att svara på frågorna? Ett bra tips är att skriva ner dina tankar regelbundet och se vad som alltid finns där eller ständigt återkommer. Det är en bra indikation på vad du verkligen vill göra i livet. 

 

Lever du ditt som DU vill? Om inte, börja vägen dit nu!

 

Behöver du hjälp att komma igång med din personliga utveckling? Kolla in vår coaching.

This Post Has 5 Comments

 1. Aladdin

  Jag hittade just din hemsida och tycker om den hittills!! Personlig utveckling är verkligen vägen till att få allt vad man vill från livet och vägen till att bli den bästa versionen av oss själva så att vi kan påverka och förbättra livet för andra.

  Jag har en hemsida som jag också skriver artiklar relaterat till personlig utveckling som verkar vara en stor passion för er som det är för mig! Kolla gärna upp den och säg vad ni tycker 🙂

  Mvh,
  Aladdin

  Sida: http://www.matematikperfektion.se

 2. Mia

  Superbra inlägg!

 3. Max

  Hej!
  Jag har nyss fyllt 18 och går just nu i tvåan på gymnasiet. jag har alltid tänkt på att utveckla som en individ, men jag är rädd att jag inte kan bli accepterad för hur jag är. Det kan vara för att jag är autistisk men jag kan inte hjälpa det. Så jag undrar för mig som har svårt med att kommunicera med kompisar, har svårt med plugget och är rädd för vad andra tycker om mig. Hur kan jag bli en bättre person?

 4. Henok

  Jag tycker att det är härliga ellr superbra typ för mig själv

 5. Mattias Lingebrand

  Verkligen intressanta frågor som man får ta till sig och jobba med.

Comments are closed.