You are currently viewing Stand-up Del 1 av 2 – Göteborg

Stand-up Del 1 av 2 – Göteborg

 

Det underbara med spionkameror är att man kan fånga stunder på kamera när man kommer på en idé. Vi har fångat stunder som förmodligen ändrat våra liv!

Här är en av de stunderna på medborgarplatsens tunnelbanehållplats i Stockholm 2011! 

 

 

Nils:

Jag har suttit i publiken på Big Ben stand-up i Stockholm och alltid tänkt att jag verkligen skulle vilja stå på scen men inte ens tänkt tanken att kontakta dem och se hur man går tillväga. 

Vi tror rädslan är så stark och kommer så tidigt att den kan hålla dig borta från att ens kolla upp något som kroppen är rädd för att göra. Vi tror det är när man medvetet börjar gå emot sina rädslor som man kan komma i kontakt med sin verkliga vilja som vår i detta fall; att stå på scen.

 

Stand-up Göteborg

 

Vi gick och kollade på Big Ben stand-up och pratade med arrangören, han sa att det var bara att maila honom om vi var intresserade att köra. Vi var tvungna att åka tillbaka till Götborg men direkt när vi kom hem gick vi till den enda amatörstandup-klubben vi kände till i Göteborg, Tidbloms Comedy Klubb. Vi gick dit den 2a september 2011. Såhär ser det ut på stand up göteborg Tidbloms Comedy Klubb: 

 

 

Vi tittade på några komiker och sedan var det dags för paus. Då gick vi fram till en av komikerna som underhållit oss och berättade att vi var imponerade och skulle vilja testa på själva och om han hade några tips på vem vi skulle kontakta. Han sa: “följ med här” och två minuter senare satt vi i ett möte på övervåningen med klubbens konferencier Robert om att testa på stand-up. 

Vi fick tre minuter var, standarden för en första stand-up, men vi kunde inte få tid samma månad så vem skulle börja? Vi snurrade bokstavligen en flaska om det och den pekade på Nils.

 

 

Nils fick tid den 7 oktober 2011, stand-up Göteborg

Carl fick tid den 11 november 2011, stand-up Göteborg

Nu började stressen. Vi hade nu 1 respektive 2 månader på oss innan våra framträdanden och ingen av oss hade något material.

 

Nils:

Två veckor innan min stand-up hade jag fortfarande inget färdigt material. Det kändes som att gå i skolan igen men det här gången skulle det vara katastrof om jag skrev färdigt kvällen innan!

En vecka innan kastade jag det material jag hade och skrev helt nytt. Här är mitt manus till min första stand-up i Göteborg!

 

Nils manus sida 1 stand-up Göteborg 

 

Nils manus sida 2 stand-up Göteborg

 

Jag blev aldrig helt nöjd men insåg att det var dags att börja träna.

 

 

3 dagar innan den stora dagen började jag fatta på riktigt vad jag skulle göra. Min första livskris startade. Jag började tvivla på allt jag gjorde i mitt liv och jag ville ge upp allt som hade med personlig utveckling att göra. Men jag kände på mig att om jag skulle lägga ner allt nu så skulle jag titta tillbaka på denna dagen om 20 år och säga: Om jag bara hade klivit upp på scenen den dagen och följt mina planer, då hade jag nått mina mål och blivit lycklig.

Carl:

Jag kommer ihåg Nils krash, haha. Vi åt lunch på den lokala restaurangen med vår vän Anna en dag och diskuterade livsfilosofi. Han började ifrågasätta varför vi gör detta, varför vi går denna vägen, den väg han varje dag varit helt övertygad om varit den rätta i nästan 3 år. “Varför ska man utveckla sig som person? Varför vill jag bli av med mina rädslor?”

Efter flera timmars argumentation så börjar han komma tillbaka igen och 3 dagar senare höll han sin första standup.

Han tvingade sig till Tidbloms för att hålla sin stand-up. Här är resultatet:

 

 

Tyvärr så blev minneskortet fullt under standupen men som tur var hade Nils på sig en av spionkamerorna så vi fick med allt ändå fast med kass bild.

 

 

Nils:

Jag kommer inte ihåg något från tiden på scenen förutom när jag tappade bort mig i mitten. Det enda jag tänkte var, det värsta som kan hända är att jag utvecklas. Och lugnet det gav mig fick mig att komma på vad jag skulle säga. När jag kom ner från scenen var jag i ett lyckorus blandat med socialt momentum. Jag kunde inte längre komma ihåg varför jag tvivlat på personlig utveckling. Inget får mig att må bättre än att besegra mina rädslor och utveckla mig själv.

  

Carl:

Redan en vecka innan började det kännas jobbigt i magen. Varje gång jag tänkte på det så knep det till, samma känsla som jag känner när jag ska gå fram till en främmande tjej eller har ett prov framför mig. Det gäller att välkomna känslan, och försöka få sin kropp att förstå att inget farligt kommer att hända. Precis innan jag skulle upp på scen var jag väl redo att dö kan man säga. Alla mina sinnen, känslor och tankar ville stoppa mig från att ställa mig på scenen. Men ibland måste man göra det man är rädd för, för att utveckla sig själv, eller som Astrid Lindgren skriver i Bröderna Lejonhjärta; “…annars är man ingen människa utan bara en liten lort.

 

Här tränar Carl inför sin första stand-up. Tänk er en rastlös hund som blivit lämnad ensam hemma några timmar, allt blir filmat och man klipper ihop highlightsen. The result:

 

 

Videoblogg innan Carls första stand-up:

 

 

Angående rökning:

Vi har märkt att ärlighet är ett av de bästa sätten att pusha sig mot att bli personen man vill vara. En av människans största drivkrafter i livet är bekräftelse. Det vill säga den feedback vi får från andra när vi gjort något bra. Varje gång du ljuger får du bekräftelse du inte förtjänar och din motivation till att faktiskt bli personen du vill vara minskar.

Vi utger oss ofta för att vara någon vi inte är genom orden vi säger. T.ex. när vi överdriver saker vi gjort; “jag läser bok varje kväll, jag läser tidningen varje morgon, jag springer såhär snabbt, jag lyfter såhär mycket, jag har pluggat såhär länge, jag har jobbat såhär mycket” etc…

Sanningen är att alla har ganska skeva bilder av varandra eftersom vi sällan berättar det vi gör dåligt eller inte är stolta över. Tänk om alla postade på facebook när de gjorde saker de inte är stolta över och egentligen önskar att de inte gjorde. T.ex. “Gick ut och sprang idag men klarade inte 3 kilometer så det slutade med att jag gick halva vägen”.

Ju oftare vi är ärliga och visar oss som vi verkligen är, ju mer drivkraft har vi till att bli personen vi vill vara.

I detta fall gör vi precis detta och är ärliga. I denna film röker vi, vilket är något vi inte är stolta över. Genom att lägga upp videor som denna oredigerade tvingar vi oss att ta ställning; Är rökning något vi verkligen vill göra och står för? Vi har inte ens berättat för våra föräldrar att vi tar en cigarett då och då. Och nu kommer vi få handskas med det, eftersom de också läser vår blogg.

Carl första stand-up:

 

 

Carl:

Det var en tidning där som gjorde ett reportage om standup just den kvällen och de intervjuade mig lite. (Första gången jag är med i en tidning) Här är artikeln.

Jag var så jävla glad efteråt, för att utrycka det milt. Jag hade övervunnit min största rädsla. Jag firade med att dricka en öl, vilket jag inte gjort på länge, och jag njöt verkligen av den! Mina vänner kom fram och grattade mig och var imponerade, jag kommer knappt ihåg vad som hade hänt. Vilken känsla! Detta måste jag göra igen! And so we did…

 

Nu på fredag den 2:e mars har vi båda stand-up på Tidbloms Comedy Klubb igen. Pubben ligger på Olskroksgatan 23 i Göteborg. Det är nu våran fjärde gång på scen! Alla är välkomna och det är gratis men kom dit i tid för det brukar bli fullt!

Nu på söndag den 4 mars kommer Att hålla stand-up del 2 av 2 upp här på bloggen, samtidigt beger vi oss oss av till Stockholm för att hålla tre stand-ups var och ett improvisationsframträdande tillsammans. Allt detta under 5 dagar i Stockholm. Planen är att ta ett stort steg mot att besegra vår scenskräck och lyckas bli bekväma på scen.

Här kan ni läsa del 2: Stand-up Stockholm del 2 av 2.

Här kan ni läsa om vår stand-upvecka i Stockholm i mars 2012: Stand-up Stockholm.

Och ni har väl hört att Vita Huset har brunnit ner? 

Allt som står kvar är en svart barack.

Ciao!

This Post Has 2 Comments

 1. myaraq

  Jag var på Tidbloms igår och såg er köra (bra jobbat hörni!) och blev nyfiken på er blogg. Har suttit på morgonen och kollat igenom delar av bloggen och jag måste säga ni är fantastiska! Vilken spännande resa ni gör, och vilken fin idé med att sprida detta. Hoppas jag får se er köra standup igen snart. Då ska jag våga prata med er också.

  1. Nils Johansson

   Hej Myara! Ledsen för det sena svaret. Tack för stödet på Tidbloms det behövde vi den kvällen! Roligt att du gillar bloggen och stand-up blir det mer av och vi meddelar när här på sidan och då får du allt prata med oss, vi är inte farliga 🙂

   / Nils SocialFrihet.se

Comments are closed.